На 19 октомври 2015 г. служители на Бежанската програма на Български хелзинкски комитет (БХК) се срещнаха и разговаряха с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, които предходния ден са преведени в Разпределителния център (РЦ) в гр. Елхово, измежду които и братът на загиналия афганистански гражданин. При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена.
Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години. Същият е придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения и заявления се установяват и останалите изложени по-долу обстоятелства. Неговите показания се подкрепят и от всички останали души от групата, понастоящем находящи се в РЦ-Елхово. Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки. В този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.
БХК счита за необходимо да заяви, че се установяват сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.