Действията на Москва в Сирия демонстрират това, че Русия може да се справи с всякакви заплахи. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч пред военни командири в Кремъл.
„Операцията потвърди, че Русия е готова адекватно и ефективно да отговори терористични и всякакви други заплахи спрямо нашата държава“, каза руският държавен глава.
Според Москва от началото на нейните удари в Сирия в края на септември, до сега са били ударени близо 500 терористични цели. В същото време обаче САЩ, които водят отделна кампания в Сирия, обвиниха Русия, че нейните действия са насочени основно в помощ на сирийския държавен глава Башар Асад и атакуват предимно на умерени бунтовници.
В своята реч Путин заяви, че в рамките на държавата властите са успели да предотвратят 20 терористични атентата, били са убити 112 бойци, а други 560 са били задържани.
„Трябва да продължим да действаме също толкова енергично и ефективно“, каза още той.
Според Москва около 2000 руснаци се сражават в чужбина за терористичната групировка „Ислямска държава“.
Миналата седмица сирийският клон на „Ал Кайда“ - „Фронтът Ал Нурса“, призова джихадистите в Кавказ да започнат нападения срещу руската държава заради участието й в бойните действия в Сирия.