През 2015 г. повече от 23 500 бежанци, мигранти и лица, търсещи убежище са пристигнали в България. По-голямата част от тези хора не възприемат България като крайна дестинация, а като транзит.
Това констатира заместник-генералният директор на Международната организация по миграция Лаура Томпсън на публична лекция на тема „Съвременни миграционни тенденции”, предаде репортер на БГНЕС.
Заместник-генералният директор на Международната организация по миграция бе категорична, че България не е страна-дестинация за мигрантите, а по-скоро е транзитна страна. Тя посочи, че през 2012 г. у нас се наблюдава рязък скок на придошли мигранти, които наброяват около 2050 души, през 2013 г. броят им драстично нараства, достигайки, 11 600, а през 2014 г. са били подадени 10 000 молби за предоставяне на убежище. Най-много са сирийските кандидати за убежище, следвани от Афганистан и Ирак.
Лаура Томпсън цитира данни на НСИ, според които населението на България ще продължи да намалява до 5,5 млн. души през 2060 г., което е 27,3% спад на цялото население. В тази връзка и България ще се сблъска с нуждата от внасяне на мигранти, смята тя.
Томпсън обобщи, че през последните 25 години повече от 1,2 млн. българи са напуснали страната, което съставлява 13% от най-активното население. Има големи български общности в САЩ, Гърция, Испания, Великобритания, Италия, Германия и Канада. Най-голямата българската общност вероятно е в САЩ. 12,2 млрд. лeвa, пък достига размерът на средствата, които се изпращат обратно в България за последните две години от българите зад граница.
„Оградите и стените не вършат работа, оказват се крайно неефективни, наблюдавайки процесите в цяла Европа. Вярвам в обединена Европа и силен ЕС. Не бихме искали да видим Европа, която уважава ценностите само за своите хора, но не и, когато става дума за хората, които са извън нея”, заяви още Лаура Томпсън.