Грипът е особено опасен за хората с хронични заболявания.
При пациентите, които имат сърдечносъдови проблеми, той може да доведе дори до остър миокарден инфаркт. Усложнения могат да се появят и при пациентите с диабет, както и при хората, които страдат от затлъстяване или метаболитен синдром.
"Тъй като при диабета кръвната захар е висока, тя може да предизвика промени в киселинността на организма и това променя значително имунната защита", обясни доц. Малина Петкова, ендокринолог в Университетската болница "Лозенец".
По думите й рискът от хоспитализация при хората с диабет, които не са били ваксинирани срещу грип, скача с 6 пъти в сравнение с пациентите, които са имунизирани.
За сравнение - необходимостта от болнично лечение при диабетно болни, които са били имунизирани, пада до 58 процента, а смъртността - със 70 на сто. "Смъртността от грип при хора с диабет е два пъти по-голяма, отколкото при хората без диабет", подчерта още специалистът.
Препоръката на Световната здравна организация е, че хората могат да бъдат ваксинирани против грип едва на 6-месечна възраст. Това е особено важно за децата с диабет, обясни още специалистът.
"Когато си по-малък, си изложен на повече опасности от заразяване, защото нямаш антитела и имаш по-слабо телосложение", уточни доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към болница "Проф. Иван Киров".
Ако хлапетата, които ходят на градина или на училище, бъдат ваксинирани, се ограничава разпространението на инфекцията. "Тези, които се ваксинират за пръв път до 8-годишна възраст, трябва да се ваксинират двукратно в интервал от 1 месец", подчерта той.
Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова обяви старта на безплатно онлайн обучение, организирано от Националната пациентска организация.
Пациенти с хронични и сърдечносъдови заболявания ще могат да се консултират със специалисти на 27 октомври от 18.30 ч. чрез платформата pacientico.org.