САЩ настояват руските пилоти, които участват в операцията против ИД в Сирия, да водят радиоразговорите на английски език, обявил официалният представител на Белия дом Джош Ърнест, цитиран в репортаж на ТВ „Звезда”.В този случай, е уверен Ърнест, действията на руските пилоти биха съответствали на „международните правила за сигурност”. Така разбираемият от всички език ще спомогне да се избягнат „нещастни случаи” в небето над Сирия, е убеден дипломатът.

Не ясно как руските и американските пилоти ще влизат в диалог на английски, след като техните радиостанции са настроени на различни строго фиксирани честоти. Всъщност това е пример за абстрактното мислене на американските дипломати, които често смесват мечтаното с реално възможното.

Според руския заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, възможният компромис при осигуряване на сигурността на полетите над Сирия не е достатъчна мярка.

Антонов заявил, че споразумението между РФ и САЩ за полетите във въздушното пространство на Сирия ще стане начало на сътрудничество на държавите.

Досега представители на двете отбранителни ведомства са провели през октомври три видеоконференции по сирийския въпрос. Между руското МО и Пентагона има пряк канал за връзка по разпореждане на американския военен министър Ащън Картър.