Всеки пети, участвал в проучване на КНСБ, твърди, че на работното му място има сериозно напрежение и работи в изнервяща среда.

Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията за индекса на трудовия климат.

Проучването беше представено от директора на Института Любен Томев по време на форум в КНСБ.

Всеки трети от изследваните е на обратно мнение - при около 30 процента подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога. За екстремни ситуации, като насилие на работното място, сигнализират единици от изследваните.

Обект на психически тормоз и натиск по време на работа са били само 3,5 процента от изследваните, а на физическо насилие и на сексуален тормоз са били подложени по-малко от един процент. Изтощението след работния ден е най-масовото явление сред заетите, констатират от КНСБ.

Психически и физически изтощени след работа се чувстват 17,9 на сто от хората на наемния труд. Работещите, които нямат възможност да почиват през работния ден, в събота и неделя, или да ползват отпуск, са по-масово под стрес от колегите си, които могат да се възстановяват както всекидневно, така и през седмицата и през годината, коментира Любен Томев.

По думите му работещите монотонна работа са подложени на повече стрес от тези с по-разнообразна.

Четири пъти повече са работещите в стрес, които са в постоянно надбягване с времето и преследване на срокове, в сравнение с тези, които работят на по-бавни обороти.

Близо 60 на сто от тези, които оценяват взаимоотношения между работниците като лоши, посочват, че са под стрес.

Социално-психическият климат в българските фирми може да се определи като относително добър. Над половината от изследваните твърдят, че при тях взаимоотношенията по вертикала и по хоризонтала са добри или много добри и те се чувстват сравнително уютно в средата, където работят.

Оценките на над 40 на сто са, че ръководството на фирмата успява добре да разпределя производствените задачи и да осигурява ефективна организация на труда.

Тридесет и седем процента преценяват, че мениджмънтът при тях налага модерен стил на управление, а 29 на сто - че ги кара да се гордеят с фирмата, в която работят.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посочи, че всички европейски и национални изследвания ни насочват, че стресът на работното място е недооценен риск, който има големи последици върху здравето и работоспособността.

Той цитира европейски проучвания, според които 50-60 на сто всички изгубени работни дни се дължат на стреса на работното място и психосоциалните рискове.

В Европа той е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения, каза Донев.

А можем ли да преодолеем ежедневния стрес и как - вижте съветите на психолога Ценка Местанска от нейно гостуване в предаването "Часът на Милен Цветков":