Всички административни услуги, които МВР предоставя на гражданите ще се отделят в самостоятелно предприятие, включително паспортна служба, КАТ и регистрацията на коли. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова във връзка с мерките в готвената административна реформа в МВР, предаде БГНЕС.
„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре”, посочи Бъчварова. Тя обясни, че тази идея вече работи в Грузия, където тя лично го е видяла. „Ние ще го направим същото, за да може там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители. Да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура”, посочи силовият министър и добави, че доколкото зависи от нея предприятието ще бъде направено догодина.
„Това е една от административните мерки. В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична. В момента МВР е една огромна машина с един огромен двигател, който много бавно се задвижва. Това, което трябва да направим е да има няколко малки двигатели, които да се движат по-бързо”, Бъчварова онагледи ситуацията в ръководеното от нея ведомство.
Румяна Бъчварова поясни, че вече е поискала увеличение на бюджета на МВР за 2016 г. „Искаме повече средства, за да можем да извършим по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено е въпрос на конкретно оперативно управление. Имаме много посоки, в които се нуждаем от допълнително финансиране и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за капиталови разходи, но е въпрос на модел”, коментира вътрешният министър.
Бъчварова увери, че се опитва да организира работата на служителите на МВР така, че да не се допуснат изборни нарушения. Относно напрежението между зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателя на РБ Радан Кънев, тя посочи, че в една коалиция не може да бъде като в една партия и има някакви проблеми. „Нормално е в тази ситуация. Не виждам някакво сериозно изостряне. Моята грижа е да гарантирам, че всеки, който ще отиде да гласува няма да срещне пречки, както и тези, които се опитват да подменят вота ще имат ограничени възможности, успоредно с опазването на границите”, добави силовият министър.