В началото на ноември ще се уточни в какъв размер ще бъдат коледните добавки към пенсиите. Това обяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Той обясни, че има преизпълнение на бюджета и има нагласа да бъдат отпуснат коледни добавки към пенсиите.
Калфин се надява да се разпределят 50 млн. лева. Той уточни, че ако действително това е сумата, ще настоява само тези с най-ниските пенсии да получат пари допълнително.
Социалният министър напомни, че последния път, когато е имало добавки, 2/3 от пенсионерите са получили по 40 лева.
Ивайло Калфин смята, че държавата не трябва да пести от детски надбавки и от средства за хора с увреждания, но е важно тези пари да отидат при хората, които действително имат нужда от тях.
Ивайло Калфин призна, че му е много забавно, когато някой го обвинява в любов към Делян Пеевски. Много отдавна бил казал публично мнението си.
Социалният министър обясни защо се е стигнало до решението да се направи изключение за производството на тютюневи изделия при административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. В края на миналата седмицасоциалното министерство увеличи със 7,5 % осигурителните прагове за 36 сфери, за които бизнесът и синдикатите не успяха да се договорят.
Единствено при производството на тютюневите изделия се взе решение да няма ръст. Това решение предизвика вълна от недоволство и дори обвинения в лобизъм, двоен стандарт и по-специално отношение към депутата Делян Пеевски.
По думите на Калфин, процесът е много обективен. Той обясни, че има 85 икономически области, за 48 от тях синдикати и работодатели са се разбрали с колко да се увеличат минималните осигурителни прагове. Проблемът са останалите 37, за които не са се разбрали.
Ивайло Калфин посочи, че за тези области са гледали средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата за миналата година, за да се реши какво да е увеличението.
„Тютюнопроизводството е единственият отрасъл, където всички тези неща са със знак минус. Освен това и в този отрасъл ще има увеличение на вноските заради повишаването на минималната работна заплата", коментира още Ивайло Калфин.