Общинският съвет на град Крайова отхвърли идеята за провеждане на референдум срещу изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", предаде БГНЕС.
Само 2 члена от общо 25-членния общински съвет са подкрепили идеята. Останалите са гласували по следния начин: 15 с "въздържал се" и 8 са били "против".
Реферандумът трябваше да се проведе на 15 ноември. За целта местни неправителствени организации са събрали, според различните данни, между 13 000 и 15 000 подписа. Жителите на Крайова трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса: „Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България, тъй като община Крайова влиза в рисковата зона от ядрен инцидент“.
Според информацията в румънските медии населението на областта Олтения е против проекта на българските власти за нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", която се намира на 3,7 км от границата с Румъния.

Идеята за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"
В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места в България и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена.
През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.
Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.
От “Уестингхаус” съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас.
На 9 октомври 2015 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е спрял проекта за 7 блок. На 12 октомври временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ у нас Родерик Мур ни посъветва да не отписваме "Уестингхаус". "Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ. „Уестингхаус“ има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България. Несъмнено, ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията „Уестинхаус“ се интересуват, хубаво е тя да остане в играта“, подчерта Родерик Мур.

Кои са "Уестингхаус"
"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.
"Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде - не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на "Уестингхаус". Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката", заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.

"Уестингхаус" в България
Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата.