45% от работещите в сферата на ИТ индустрията се оплакват от висок стрес на работното си място в офиса, а 62% споделят, че биха предпочели да работят от вкъщи. Това показват резултатите от третото поред проучване на работното място, проведено по поръчка на „Tishman International" - международна фирма, която управлява офис сгради. То е направено само сред фирми от ИТ индустрията, пише "Труд".
Всеки трети анкетиран смята, че в неговия офис не са налице необходимите условия за намаляване на стреса, а едва 10% от запитаните биха нарекли нивото на стрес „ниско". Друг негативен фактор е невъзможността на служителите да използват обедните си почивки - 45% от отговорилите посочват, че се е случвало да използват почивката си, за да работят.
Почти на 97% от запитаните им се случва да работят от вкъщи и всички те посочват нивата на стрес в този случай като по-ниски. 62% от тях определят като по-успешна и организацията си на работа от вкъщи. За половината от тях няма разлика в изразходването на лични финанси, когато работят в офиса или от вкъщи.
Личният контакт с колегите е важен за 94% от запитаните. Въпреки това само 5% от тях биха делили работното си място с друг колега - за 67% остава много важно да разполагат с работно място, което е само тяхно. Стаите за работни срещи и пространствата за провеждане на лични разговори също са необходими, но са недостатъчни за специалистите от ИТ индустрията. 77% от анкетираните провеждат срещите си в офиса, като на всеки десети му се е налагало да отмени среща заради липса на свободно или подходящо помещение.
76% от запитаните са посочили като важна възможността да видят офиса и работната обстановка, преди да приемат предложение за работа. Но само 62% да са имали тази възможност.