В доста градове ще е весело на изборите, защото пиенето ще е разрешено. В големите като Пловдив, Варна и Стара Загора ще пазят поведение, след като кметовете, които се борят за втори мандат, забраниха алкохола. Изключение правят София и Бургас.
Продажбата и консумацията на алкохол в София ще бъдат разрешени на 25 октомври (неделя) - деня, в който ще се проведат местните избори и референдума за електронното гласуване у нас. Забрана за спиртни напитки няма да има и в събота, когато е денят за размисъл, съобщиха от Столичната община. Мотивът - семейни тържества и сватби, пише в "Труд".
Засега е ясно, че на 25 октомври в София ще се оженят 10 двойки. В изборния ден забрана за алкохол, включително и бира, все пак ще има, но само в училищата, където са изборните секции. Няма да може да се пие и в районите около тях.
"Изборите винаги са били празник и затова забраната на алкохола е безсмислена. Хората са свикнали да се събират в този ден и да бистрят политиката и местните си проблеми", коментираха от по-малките общини.
Кюстендил е пионер в отмяната на отживелицата и тази година отново позволява на гражданите си да се веселят. "Оставяме всеки да решава сам и въпрос на съвест е дали ще пиеш и ще отидеш до урните", каза и.д. кметът Светослав Василев.
В Дупница обаче ще стоят на сухо. Същото е положението и в Търговище и Разград. В Търговище мотивът е, че и да има забрана, никой не я спазва, но в Разград са загрижени за обществения ред. В Лом ще гледат тъжно към Монтана, които ще могат да пият на 25 октомври.
В Чепеларе ще се веселят и мотивът е, че вече имат опит. "Видя се, че на евроизборите, когато алкохолът беше разрешен, всичко мина спокойно и без ексцесии, така че не виждам причина да го забраняваме сега", каза и.д. кметът Боран Хаджиев.
Алкохолната забрана обърка плановете на много младоженци. В Шумен и Варна няма заявена нито една сватба в деня на изборите. Причината е, че трябва да се иска разрешение от общината да се сервират напитки на гостите.
Само три двойки от Пловдив са решили да се бракуват на 25 октомври. И трите сватби обаче са вечерни, въпреки че са в неделя. Причината е, че пиенето в града ще е забранено само до 20.00 ч. Само на погребения може да се пие безпроблемно, защото това е ритуално събитие, което не може да се предвиди и заявиха в общината.
"По традиция продавачите на гласове не се сдържат и тръгват да харчат парите веднага след вота. Оборотът на магазините се вдига рязко в почивния ден, заведенията се пълнят", признаха от малка община в Западна България.