Вицепремиерът Меглена Кунева заяви в ефира на БНТ, че "неприемането на закона за борба с корупцията по високите етажи забави много България и изпрати лош сигнал, че политиците не разпознават проблема и не могат да се справят с него."
В 11 часа днес тя организира дискусия за националните и европейските практики за борба с корупцията и ролята на институциите. Гост-лектор на събитието е генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.
"Това е пореден опит от моя страна да разширим дискусията по закона", коментира Кунева и добави, че иска да продължи разговора с партиите, за може законът да мине през декември.
"Искам да дадем сигнал, че българското общество може да се обедини върху една голяма идея, каквато е борбата с корупцията", добави тя.
По отношение на инцидента в Средец и съотношението между граничарите и мигрантите Кунева коментира, че очевидно миграционният натиск върху страната ни е огромен и не може да се очаква да има толкова полицаи, колкото и мигранти по границата. Тя посочи, че именно затова се строи оградното съоръжение, за да се насочи потока към КПП-тата и допълни, че дори държави с перфектно функциониращи администрации като Германия също се задъхват. По думите й изключително важно е да се насочат мерки към каналджийството и трафика на хора.