Днес е един от трите дни в годината, в които българската православна църква почита Свети Иван Рилски Чудотворец – покровителят на българския народ. Той е най-известният наш светец, основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския.Днес е и храмовият празник на Рилския манастир. От 1995 година свети Иван Рилски е обявен и за покровител на българските лекари. По традиция на 19 октомври се връчва и отличието "Лекар на годината". 

Смята се, че светецът е роден през 876 година в село Скрино край Дупница. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети Дупница днес и ще участва в светата литургия в катедралния храм "Св. Георги Победеносец", който отбелязва в празничния ден и 120 години от освещаването си. 

До 25-годишна възраст св. Иван Рилски е бил пастир. След това той се замонашва, като първоначално постъпва в манастира Свети Димитър, намиращ се под връх Руен във Влахина планина. Там Иван Рилски придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия.

Веднага след като приема монашеството, светецът се отдава на строг пост и молитва. Скитанията на светеца започват от планината Витоша, но след това се премества в Рила, където основава едноименния манастир. Светецът умира на 70-годишна възраст, като посвещава целия си живот на християнски пост и молитви. 

Днес мощите му се пазят в Рилския манастир, където също се отслужва литургия. До него се намира и пещерата, където е живял Иван Рилски. Вярва се, че ако поклонниците преминат през тесния ѝ проход, нямат грехове.

Вярващите измиват очите и лицето на чешмата в близост до светата обител. Край каменната стена на тази чешма могат да се оставят листчета с молби, които светецът да изпълни. Листчетата се събират в малка урна, която за закрепя на дърво. Вярва се, че това дърво е било последното място, на което Иван Рилски се е молил.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.