Шефът на комисия по Вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента Атанас Атанасов смята, че граничарят Вълкан Хамбарлиев, който застреля афганистанец край Средец с рикоширал куршум преди дни, най-вероятно е бил уплашен и смутен. Има и голямо значение той дали е бил под моста или до моста, допълни многозначително човекът на Радан и Костов."Аз искам да припомня едно нещо. През 1998 година след един трагичен инцидент министърът на вътрешните работи тогава разпореди първия патрон в оръжията на граничарите да е стоп патрон.Тоест такъв, който не може да причинява смърт. Е, сега в инструкциите към граничните полицаи чета други работи. Защо ги няма тези халосни патрони, това не разбирам?", изрази своето становище по случая депутатът от Реформаторския блок пред камерите на bTV. 

Той попита риторично защо е било предприето действие срещу бежанците и то в тъмната част на денонощието "Тези хора там така и така е нямало да избягат, защо не се е изчакало да стане светло?", попита Атанасов пред камерите. 

И допълни,че според него в момента има пропуски в цялостната организация по обучението на състава на МВР за действие в екстремни ситуации.