Щамовете от тип А "Калифорния" и "Швейцария" и два вида от тип В - "Пукет" - ще са отговорни за тазгодишната грипна епидемия, която се очаква в края на януари 2016 г. Противогрипните ваксини, които вече са на пазара, са срещу тези четири вируса.

Това съобщи председателят на Българското дружество по вирусология проф. Радка Аргирова пред журналисти по време на конференция за ползите от ваксините, организирана от фондация "МОСТ". "От въздушно-капковите болести няма как да се предпазим, освен с ваксина. Тя е ефективна на 88-90%, което е много висок процент", коментира тя.

"Грипният сезон настъпва първо в Южното полукълбо и така докато стигне до нас вече са проверени щамовете и са подготвени ваксините", припомни проф. Аргирова. Тя уточни, че ваксината срещу грип е препоръчителна, но не задължителна, защото не се покрива от държавата. И допълни, че "решението да се постави или неу, е лично и човек трябва да е добре информиран и наясно със собственото си здравословно състояние".

Най-уязвимите хора в грипния сезон са тези над 65 години. При голяма част от тях има т.нар. "имунологично избледняване". "Това означава, че по-бавно образуват антитела и е необходимо по-голямо количество антиген, за да образува по същия начин антитела както при по-младите", обясни вирусологът. По тази причина вече се мисли за различни видове ваксини - за деца, за млади и за възрастни, посочи тя.

Най-доброто време да се направи противогрипната ваксина е краят на септември до средата на октомври, защото вирусът започва да циркулира в Северното полукълбо между средата и края на октомври. За българите, които искат да се ваксинират обаче все още не е късно, тъй като при нас тенденцията е епидемията да пристигне в края на януари или началото на феврурари, а за образуването на антитела срещу вирусите са необходими около 20-25 дни. "Аз лично съм се ваксинирала преди две седмици и вече съм готова за всякакви епидемии", изтъкна Аргирова.

Противогрипната ваксина не е препоръчителна прихора с тежка сърдечна недостатъчност, тежка бъбречна недостатъчност или алергии (най-често към яйца). Разбира се, ако към момента детето или възрастния, на когото ще се поставя ваксината, е болен, с температура или не се чувства добре - ваксинирането задължително се отлага за по-нататък, подчерта председателят на Българското дружество по вирусология.