Погребение в космоса, ковчег аквариум и други иновации в траурното дело бяха продемонстрирани на специализирано изложение в Москва. Под мотото „За тези, които искат да са гъзари дори в гроба“ в павилион №69 на изложбения комплекс ВДНХ се проведе борсата "Некропол-Tanexpo World Russia 2015", съобщава „Монитор”.Организаторите обясниха, че това е единственият в Русия форум, посветен на погребалния бизнес и траурната атрибутика. В експозицията своя продукция представиха повече от 200 участници от Русия, Унгария, Гърция, Испания, Италия, Полша, Беларус, Украйна, САЩ и Китай. На изложението бяха показани най-новите технически достижения в мемориалното дело – лазерни и ударни механизми за гравюра, машини за пилене на камък, програмно обезпечение за 3D визуализация на паметници, високотехнологични бои за цветни портрети, керамични принтери. 

Сред експонатите имаше и специални автомобили за транспортиране на тленни останки на далечни разстояния. В частност от Воронеж във ВДНХ беше докаран ГАЗ-63, преправен на катафалка с купе, наподобяващо карета. Автомобилът веднага бе купен от организатора на изложбата – Музея за световна погребална култура. Бяха представени още ритуални асансьори и нови модели дизайнерски ковчези.

В рамките на „Некропол 2015“ Новосибирският крематориум направи презентация на своята нова екзотична мемориална услуга – изпращане на частици прах в космоса – в орбитата на Земята и Луната. За рекламен слоган крематориумът бе избрал фразата: „Крачка във вселената“. За първи път тази година на погребалното изложение се проведе конкурс за най-хубав траурен венец от живи цветя. Централно място в експозицията заемаше огромен аквариум с живи риби, стилизиран като ковчег. Организаторите се похвалиха, че изложението, което завърши в петък, се е радвало на небивал интерес от страна на посетителите. 

Гостите активно споделяха снимки в социалните мрежи и радостно коментираха видяното. „69-и павилион на ВДНХ днес е най-оптимистичният. Ковчези, балсамиран скелет в аквариум, погребални венци, надгробни камъни, часовник, отчиташ колко време ти остава, и манекени, демонстриращи колекции за погребения. Веселие!“ възкликна в мрежата един от посетителите.