Френски компютърни специалисти от правителствената група за сигурност на информацията са открили начин да изпращат радиосигнали до мобилните устройства, които се интерпретират от гласовите асистенти като говор. По този начин те могат безшумно да командват смартфони, съобщава сп. Wired.

Методът разчита към смартфона да са свързани слушалки. Тяхната жица се използва като антена, подобно на телефоните с вграден FM модул. С помощта на софтуера GNU Radio, лаптоп и антена, могат да се изпращат команди до телфона-мишена. Това означава, че хакерът трябва да е в близост до жертвата си, като може да скрие по-голямата част от оборудването в раница.

Атаката не изключва дисплея на телефона, така че потребителят може да види какво се случва. Хакерът може да изпраща всякакви команди, които се поддържат от гласовите асистенти, но ще трябва да разчита, че потребителят е оставил смартфона си на масата и не е откачил слушалките.

Все пак риск има, коментират специалистите и Google и Apple трябва да помислят за методи, които да увеличат сигурността. Инженерите вече са споделили откритията си с двете компании, които трябва да се заемат с решаване на проблема. Те обаче досега не са коментирали темата.