"Имаме готовност да окажем съдействие на колегите от МВР при охраната на границата, а дали трябва да има, ще го обмисляме". Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев. Той припомни, че охраната на границата е приоритет на вътрешното ни ведомство, но допълни, че ако оттам поискат помощ, МО има готовност да увеличи многократно служители си, които по думите му и днес оказват съдействие на "Гранична полиция".
"Винаги съм се безпокоял относно това, което се случва на южната ни граница, и трябва да бъдем подготвени за всичко", коментира министър Ненчев последния инцидент с мигранти край границата. От информацията, с която разполагаме, става ясно, че много често между мигрантите има и такива, които са свързани под една или друга форма с терористични организации, има и криминално проявени и затова трябва да бъдем изключително внимателно, добави военният министър. Като проблем Николай Ненчев посочи застудяването на времето, което според него може да доведе до увеличаване на бежанската вълна. Но ние сме там и затова, за да окажем пълна подкрепа и съдействие, добави Ненчев.
Военният министър бе в 68-ма бригада "Специални сили" по повод празника на парашутисти, който се чества на 18 октомври. Той прие строя на бригадата и награди отличили се в бойната подготовка военнослужещи. Гордеем се със Специалните сили, с българските парашутисти, участвал съм и в техни учения и днес съм тук и заради празника, каза още той. Ненчев добави, че вече са изпълнени всички ангажименти, които е поел преди време относно обувките, дрехите и сградите в поделението.
Празникът във военното формирование продължи с Ден на отворени врати.