4000 подписа се събраха в петицията за награждаване на граничарите от Средец, които пресрещнаха група нелегални мигранти на границата. При престрелка един от чужденците бе убит от рикоширал куршум. Стрелецът е граничарят Вълкан Хамбарлиев. 

Шефът на НИМ Божидар Димитров призова да се съберат подписи под петиция за награждаване на българските граничари. 

Ето какво написа професорът в писмо до медиите:

Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата. Добрият пример трябва да бъде възнаграждаван, затова предлагам подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи. Подписвам се първи под тази подписка, надявайки се, че тя ще достигне бройката от стотици хиляди български граждани, на която не е чужда сигурността на България и защитата й.

За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници – има държава, няма държавни граници – няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление. Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители се наказват със смърт. В същото време, жертва на тези гранични правила става през 980 г. и българският цар Борис ІІ. Той бил пленник във Византия, успял да избяга, но бил облечен с ромейски дрехи и на българската граница бил убит от български граничар, който не го познал.

Ето и адреса, където може да се гласува в петицията и да се подкрепи идеята на проф. Димитров: http://www.peticiq.com/127634