Руските военни постигнаха внушителни резултати в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, на заседание на Съвета на държавните ръководители от Общността на независимите държави в Казахстан.
"Действайки по въздух и море срещу предварително съгласувани със сирийците цели, нашите военнослужещи постигнаха внушителни резултати. Унищожени са десетки командни пунктове и складове с боеприпаси, стотици терористи и голямо количество бойна техника", каза президентът. Путин отбеляза напредъка в съгласуването на действията за борба с групировката "Ислямска държава" в Сирия и на установените контакти със страните от Близкия изток. Той подчерта, че Русия неизменно призовава за възможно най-широка коалиция за борба с екстремистите и терористите.
"Преговаряме със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, с Египет, Йордания, Израел и други страни, опитваме се да постигнем взаимодействие със САЩ и Турция", уточни той.
Според различни оценки в редиците на джихадистите воюват между 5000 и 7000 граждани на Русия и другите страни от ОНД, заяви руският президент. Той изтъкна нарастващата необходимост от сътрудничество за противодействие на международния тероризъм и в рамките на Общността. Не можем да допуснем тези хора да използват добития в Сирия опит впоследствие у дома, подчерта Путин.