Русия няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако София сключи договор за тяхното обслужване с Полша. Това заяви генералният директор на РСК „МиГ“ Серегей Коротков.
По-рано правителството на премиера Бойко Борисов одобри междуправителственото споразумение с Полша за ремонта на руските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия.
“Ако българската страна подпише договора с Полша за ремонта на двигателите РД-33, които са инсталирани на МиГ-овете, ние няма да имаме друг изход, освен да откажем по-нататъшна поддръжка и ремонт на МиГ-29 на българските ВВС“, каза Коротков.
Той уточни, че в такъв случай правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети е под въпрос, както и сигурността на летците. „Съжаляваме, че такова решение се взема, като се изхожда единствено и само от политическата конюнктура и най-вероятно е резултат от външен натиск“, заяви Коротков.
Генералният директор на корпорацията също така отбеляза, че предложенията на РСК „МиГ“ за България са били доста по-изгодни от икономическа гледна точка. Ценовите параметри, предложени от полската и руската страни за ремонта на двигателите са на практика „идентични“. За пореден път Коротков заяви, че Полша не е получавала лиценз и актуализирана техническа документация за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ.
“За посочената сума Русия беше готова да гарантира на България двойно по-голям ресурс, отколкото Полша. Въпреки че този случай предизвиква у нас чувството на дълбоко съжаление, имайки предвид многовековната дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимно изгодно сътрудничество, базиращо се на международното право. В същото време ние смятаме, че е възможно да се оспори правомерността на подготвящото се споразумение заради нарушаването на нашите права като разработчик и производител на самолети“, категоричен е Коротков.