Един нелегален афганистански мигрант почина при инцидент на българо-турската граница, предаде БГНЕС.
Инцидентът стана близо до Средец. Група от около 50 нелегални мигранти не се подчиниха на полицейско разпореждане и принудиха български полицай да употреби оръжие. По първоначални данни става въпрос за рикоширал куршум. Категорично бе опровергана първоначалната информация, че нарушителите на границата са били въоръжени по време на инцидента и са влезли в престрелка със служителите на МВР, предаде БНР. Според други източници на границата нарушителят е бил прострелян, а на път за болницата е починал.
Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна срещата на върха на Европейския съюз и отпътува за София. Към полунощ той уведоми председателя на Европейския съвет за инцидента. До края на заседанието той ще бъде представляван от президента на Литва Далия Грибаускайте, което е съобразено с правилата за срещите на европейските лидери.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск изразиха съпричастност с България. Ние сме с България, заяви Юнкер и съобщи, че е информиран за инцидента край Средец, при който загина един нелегален мигрант. Според Туск "най-важното нещо е опазването на външните граници на ЕС".
"Това което мога да кажа е, че около 22.00 часа трима служители се натъкват на 50 незаконно проникнали в страната, най-вероятно от афганистански произход. Оказали са съпротива и един от нарушителите, вероятно от рикошет, е бил ранен и е починал", каза главният секретар на МВР.
Областната дирекция на МВР в Бургас съобщи, че главният секретар на МВР Георги Костов ще даде в Елхово брифинг в 08:00 ч. в РДГП – Елхово.
Гранично-полицейското управление в град Средец, област Бургас, охранява малко под 24 км сухоземна граница. Структурно то е част от регионална дирекция „Гранична полиция“-Елхово.