За последните няколко месеца големите петролни компании Exxon, Shell, Total и Eni са ограничили съществено покупките на саудитски петрол и са ограничили доставките на руския сорт „Уралс”, съобщи Reuters, като се позова на източници от средите на търговците с енергоносители. Причината е по-ниската цена на суровината, доставяна от Saudi Aramko, а за бизнеса това е от съществено значение. Риад вече показа, че има намерение да се бори за увеличаване на своят дял на европейския пазар, като свали цените си за европейски клиенти.

Това предизвика гневната реакция на шефа на „Роснефт” Игор Сечин, който обвини арабите в дъмпинг на европейския пазар. В същия дух и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак нарече стъпването на саудитците на европейския пазар „ожесточаване на конкуренцията”.

Според източници на Reuters, Саудитска Арабия вече преговаря за наемане на складове за петрол в полското пристанище Гданск, за да увеличи доставките си за пазара в Източна Европа. Оттук петролът може да бъде транспортиран и до Германия, като по този начин ще конкурира доставките на руски петрол по нефтопровода „Дружба”.

За излизане на европейския пазар се готви и Ирак. Високопоставен източник в правителството на страната обяви, че за първи път от доста години този пазар става интересен за арабските страни-проиводителки на петрол и те ще се възползват от възможността да вземат своя дял от него.