Миньор от село Върбина плати в четвъртък в общинската управа в Мадан данъка си за автомобила с около 9 кг жълти стотинки. 39-годишният Раиф Афузинов заяви, че така протестирал, понеже му запорирали заплатата, без да бъде уведомен.

„Научавам за запора от моя работодател и реших да платя целия си дълг с жълти стотинки”, заяви Раиф, който от шест години работи под земята. Той не оспорва дължимите суми, но смята, че са му потъпкани правата, като са му направили запора.

Раиф получил в наследство от майка си „Опел Зафира”, след като починала през 2012 г. Той я прехвърлил на свое име, но не подал декларация за притежаваната кола и не платил пътния данък в законоустановения срок, посочва „Труд”. 

„Тогава в Закона за местни данъци и такси имаше един чл.54, който вече е отменен и сега от КАТ пращат служебно информацията към общинската служба за местни данъци и такси. Бях разбрал от медиите, че предстои промяна и този срок да бъде премахнат и затова и изчаквах”, допълни мъжът.

Той дължи 161 лева за колата, като в началото на октомври т.г. внесъл 30 лева да намали частично дълга. Предният ден обаче публичен изпълнител бил изпратил писмо до „Горубсо Мадан”, с което нарежда да му бъде запорирана заплатата.
Габровец плати сметката си за вода с жълти стотинки
Раиф Афузинов признава, че е виновен, но се ядосал, че не бил уведомен за запора и затова събирал три дни 125 лв. на стотинки. Две касиерки броиха стотинките над час и половина.

От управата посочиха, че е действано законно, защото Раиф се е подписал на съобщение, че дължи парите, а преди месец му е пратена и покана за доброволно изпълнение, подписана от двама свидетели, след като не бил открит на адреса.

От началото на годината община Мадан са направили над 100 запора на длъжници с над 100 лева задължения. През няколко месеца на сайта на администрацията се публикуват поименно и големите длъжници с над 5000 лева.