Баща ми щеше да арестува един банкер-боклук, но изтече информация. Само той и Виденов са знаели за ареста. Това разкри Кирил Добрев пред „Всяка неделя”.
„Ако баща ми беше жив, Първанов и Станишев нямаше да са в различни лагери. Нямаше да има противоборство. Първанов нямаше да си позволи да направи тази стъпка. Баща ми и знаеше много, и много можеше да убеждава”, обяви Кирил Добрев.

Той разказа, че преди години баща му е защитавал способните хора. „Какво като е седесар, нали може, нали работи, той е професионалист”, това го чух да вика веднъж по телефона.

На това, че Коьло Добрев е бил винаги в периферията на Тодор Живков, синът каза. „Вечният втори. Най-добрият втори. Със своите изказвания през седмицата Райдовски ме възбуди. Няма право да твърди, че баща ми не е мъж. Баща ми имаше изключителна ненавист към кръга "Виденов". Няма право сега, 17 години по-късно, да идва и да подменя история. Той трябва да е обективен и чист към историята. Виденов пусна търговците в храма. Те бяха недоволни, че е паднало правителството. Абсолютно убеден съм, че баща ми трябваше да върне мандата. Тогава Жельо категорично отказа за връчва мандат, защото имаше избран президент. Баща ми правеше кабинет денонощно. И направи чисто партиен кабинет. Той покани Стоян Александров, но той му каза, че като банкер изкарва повече. Партията тогава деля на три – на картечари, които взимат власт и сдават власт с кръв, евролеви, които се отдръпнаха, и реалисти. Да, баща ми бе разкъсан между дълг и разум. Политиците би трябвало дългът да им е като раница на гърба, защото стотици застават зад тях. Политиците трябва да имат и разум, защото са получили доверието на хората и трябва да го оправдаят. Аз на баща си не мога да изневеря. Не предавам, идеи, приятели и партия”, обясни Кирил Добрев.

Добрев син смята, че БСП като партия е най-близко до хората. „Бойко какво правеше – уау, уау и край. Кога той е влизал в залата. Ако не приспиш с думи хората в залата, не ставаш за политик. Колко неща Бойко е свършил на обикновените хора”, обясни още той .

Кирил Добрев призна за пореден, че е говорил много с Първанов, но никога президентът не го е поставял в позицията да избира между АБВ и БСП. „Никога не ме е поставял в такава ситуация да правя избор. За мен АБВ бе лаборатория за идеи.
АБВ без БСП не може, но да бъде с отделна листа – не. Не го приемам това. И баща ми да беше жив, никога нямаше да прескочи тази граница. Той каза, че никога не би окървавил партията. Няма да бъдете семейството на убиеца. Сега има депутати в БСП, които са такива, заради моя баща”, обяви депутатът.

Кеворкян му припомни интервю на Жан Виденов от септември месец 2012 година. „Добрев бе най-силната личност в партията и това бе причината да го посоча за премиер. Той обаче се уплаши и след това предаде. Имаше и готов сценарии аз да нося кръста, а някой послушник да е премиер. Колко време би издържала такава схема? Два пъти да стана жертва е много. Имаше договорка тогава. Тогава властта тласкаше Костов да вземе всичко, което може. Хората от „Позитано” сключиха сделка никой да не ги пипа. И той го направи. Бих се подписал, че с мое знание далавери не са правени”, обяви Виденов.

„Тотално Виденов няма връзка с нещата. 14 години по-късно, когато е интервюто, Виденов не си спомня хиперинфлацията, зърнената криза. Хората и сега говорят, че баща ми е спасил държавата. И друго да кажа. Баща ми имаше респект от Виденов, защото беше председател на партията. Веднъж го возех с колата, а той говореше с Виденов по телефона и го псуваше. После и аз се изказах за Виденов. А той ми кресна: „Ти кой си да обиждаш председателя на партията? Ти кой си? Ти защо го псуваш? Зад мен стоят два избирателни района и мога, а ти не можеш!” После стана дума, че баща ми е готвел арест на банкер. Само двамата са знаели. „Или аз, или ти си му казал”, каза баща ми. На Виденов не му стискаше да дойде на поклонението. Той излезе на първата годишнина и нещо каза. Това бе единственият мотив да вляза в политиката, за да пазя името на баща ми”, обясни още Добрев син.

„Баща ми уважаваше Костов като политик. Между двамата имаше мъжко отношение. Не беше същото към Петър Стоянов. 45 минути с Първанов чакат Стоянов президента да се свърже с Костов, за да се разберат ще има ли Консултативен съвет. Какво е това?”, завърши той.