Русия е разположила едно от най-смъртоносните оръжия в арсенала си в Сирия, съобщи в. “Дейли мейл”. Снимки показват, че сирийската правителствена армия използва поне една руска мобилна тежка огнеметна система ТОС-1А “Солнцепек”. Тя разполага с термобарични оръжия, които могат да сринат 8 жилищни блока, причинявайки безброй щети. ТОС-1А е пратена този месец в Сирия.
Същевременно на Русия се е наложило да купи 8 турски кораба, които ще бъдат използвани за превозване на военни товари за Сирия. Това се наложило, след като се изчерпали възможностите на руския търговски флот за тези цели. Москва е изпратила в Сирия и своите най-нови хеликоптери Ми-28. Дамаск очаква 20 от тези хеликоптери, въоръжени с противотанкови ракети и уреди за нощно виждане.
Сирийските военни части предприеха с подкрепата на руски бойни самолети нападение срещу контролирани от бунтовници градове северно от град Хомс, съобщи Ройтерс. Руски изтребители поразиха мишени около град Талбиса. “Ислямска държава” започна да отстъпва в Сирия под ударите на руската авиация и сирийската армия, обяви военното министерство в Москва. Руският президент Владимир Путин разкритикува “неконструктивната позиция” на САЩ, които отказаха да приемат премиера Медведев по сирийския конфликт. Въпреки това Русия и САЩ вървят към споразумение за безопасността на полетите над Сирия.