Германия принуди концерна да поправи безплатно всички автомобили с манипулиран софтуер
Немският автомобилен регулатор KBA ще принуди компанията „Фолксваген” да изтегли от пазара в страната 2,4 милиона превозни средства. Най-големият производител на автомобили в Европа беше въвлечен в огромен скандал, след като бе хванат, че е инсталирал софтуер, манипулиращ тестовете за отделяните вредни газови емисии на дизелови автомобили. Засегнати от измамата са 11 милиона автомобила в цял свят.
„Ние разпоредихме изземване на 2,4 милиона автомобили на компанията, след като решихме, че няма как това да се случи със 100% сигурност на доброволен принцип”, заяви говорител на германския орган, отговарящ за моторните превозни средства.
Връщането на автомобилите в сервизи на фирмата започва от януари 2016 година. Там софтуерът, с който концернът е занижавал нелегално резултатите от вредните газови емисии, ще бъде демонтиран. Услугата ще е безплатна. Хората, притежаващи засегнати фолксвагени в Германия, ще получат писма по пощата с покана да си направят час за ремонт в някой сервиз. Първоначално се смяташе, че засегнатите от манипулацията автомобили в Германия са 2,8 милиона. След подробно анализиране на статистиките обаче това число бе занижено до 2,4 милиона.
През миналия месец „Фолксваген” призна, че е инсталирал софтуер в дизеловите автомобили, чрез който да представя неверни данни за нивата на отделяните от двигателите вредни газови емисии. Компанията бе уловена в тази манипулация от инженери в САЩ. Очаква се да плати милиарди обезещетения в дузина държави. Засегнати са марките „Фолксваген”, „Шкода”, „Ауди” и „Сеат” с мотор с обозначение ЕА189. Дали автомобилът ви е засегнат, може да се провери и в интернет-страниците на съответния произовдител с помощта на идентификациониня номер на мотора му.
Какво ще стане с колите, продадени в чужбина, все още не е ясно. Българските власти наредиха проверки на вносителите, но няма яснота дали и какви стъпки ще бъдат предприети за отстраняване на софтуера от тях.