Руските ВВС са съвсем близо до осъществяване на теоретически максималния брой излитания за 32 бойни самолета с фиксирано крило, пише военният експерт Дейв Маджумдар в списание The National Interest.Преди дни официалният представител на руското МО генерал Игор Конашенков съобщи, че за денонощието Су-34, Су-24 и Су-25СМ са изпълнили за денонощието 88 бойни полета.

Най-оптимистично настроените американски военни в началото на операцията в Сирия допускаха, че руските самолети ще достигнат средната норма на американската авиация за три полета на самолет в денонощието, тоест да изпълнят общо 96 самолетоизлитания. Същевременно повечето чиновници във ВВС предсказваха около 20-24 полета, пояснява Маджумдар.

Той прави уговорката, че не известно дали разузнаването е посочило по-голям брой цели от 86 за атакуване и унищожаване на територията на ИД.

Според експерта, подобни показатели демонстрират, че руските военни сили „са се възстановили след практически пълното разпадане в средата на 1990-те години веднага след разпадането на СССР.