Иранската национална телевизия показа кадри на подземен тунел пълен с ракети и военна екипировка в сряда, съобщи британският вестник „Гардиън”.
Служители в иранската армия са коментирали, че оръжията може да бъдат използвани „ако противниците ни допуснат грешка”.
Кадрите са разпространени само три днес, след като Иран тества нови ракети за далечни разстояния. Според САЩ устроjствата нарушават резолюции на Съвета за сигурност на ООН.
Ден по-рано – във вторник – иранският парламент одобри ядрената сделка между Техеран и страните от „шесторката”. По думи на висши ирански служители, сделката няма да попречи на военните сили на страната, и по-специално на програмата ѝ за балистични ракети.
Експерти коментират, че кадрите от подземното хранилище са разпространени в отговор на отправени вътрешнополитически критики към властите в страната да докажат, че военното оборудване на Иран не е отслабено след договорената ядрена сделка.
Бригаден генерал Амир Ал Хаджизадех, командир на въздушната дивизия на иранската Революционна гвардия, заяви, че съществуват много подобни тунели из страната на дълбочина от 500 метра. „Базите за ракети за далечни разстояния са позиционирани под високи планини в провинцията и в градовете на Иран”, коментира той, цитиран от „Гардиън”.
По думите му ракетите могат да бъдат използвани из цял Иран по заповед на „върховния главнокомандващ” Али Хаменей.
„Това е само пример за нашите огромни ракетни бази”, каза той, като добави, че „ново напреднало поколение от ракети за далечни разстояния, захранвани с твърди и течни горива” ще започнат да заменят съществуващите оръжия през следващата година.
Иран не би започнал война, но „ако враговете ни направят грешка, хранилищата ни за ракети ще изригнат като вулкан”, заяви Ал Хаджизадех.
Според експерти това демонстриране на сила е насочено срещу западните сили, особено САЩ.