По-добре ЕС да плаща на Турция да задържа бежанците. Това заяви пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът 
уточни, че за квотите се спекулира много. Според него това не е решение на въпроса, тъй като не носи никакъв глобален резултат. „Затова сме предложили писмено на европейските ръководители как в дългосрочен план да се реши този проблем. По-добре ЕС да плаща на Турция да ги задържа най-близко до родните места тези хора. Ние така или иначе плащаме за тези, които са в България и са влезли през КПП-тата в бежанските лагери“, уточни Борисов.
Премиерът коментира, че държим ролята на Фронтекс да се усили и България да участва в опазването на границата. Борисов изтъкна, че в момента даваме достатъчно пари и всички европейски ръководители отчитат ролята на България. „Ние не само плащаме за бежанците, които са у нас, а харчим огромни пари за охрана на нашите граници – и за огражданието, и като командировъчни, за заплати на огромния брой жандармеристи, полицаи, военни“, коментира той.
Попитан има ли увеличаваща се подкрепа или раздвиждване във връзка със създаването на зона за сигурност, Борисов уточни, че се надява след посещението на немския канцлер Ангела Меркел в Турция, опасенията и страховете от създаването на зоната да отпаднат. „Има страхове, но според мен глобалното решение минава през подобни решения“, подчерта министър-председателят.
Той допълни, че от Турция говорят за 6 – 7 млрд. евро помощ, но това са решения, които се взимат от Съвета. „Така или иначе се отчита, че България в момента харчи огромни пари от своя бюджет за охрана на българските граници“, каза още Бойко Борисов.