Мехран Каше (Mehran Keshe), който е завършил специалност „Атомна техника” в Лондонския университет прогнозира мега земетресение само след 2 дни - на 17 октомври, пише Еxpress. Той илюстрира своето мнение с видео и посочи, че при силата на труса жертвите само в Северна Америка ще са 20 милиона.В САЩ днес са планирани учения за реакция при разрушително земетресение. Според геолози в Калифорния във всяка една от следващите 30 години може да стане земетресение с магнитут 6.5 по скалата на Рихтер. Вероятността за това е 99%, твърдят учените.

Според роденият в Иран Каше обаче, това земетресение ще се случи след два дни и ще е само началото на мега трус. Все пак той си оставя вратичка и твърди, че срокът за мега земетресението е от днес до следващата есен.

„Южноамериканският континент ще даде началото на гигантския трус, който там може да достигне 10-16 бала, в Северна Америка обаче то ще е двойно по-силно”, прогнозира ядреният физик. Последица от природния катаклизъм ще е разделянето на континентите, което ще промени Земята завинаги.

Основните доказателства според Каше са свързани с поредица от земни трусове от последните дни. „Това, което наблюдаваме през последните седем дни, не е наблюдавано никога досега”, твърди иранецът.

Той посочва регистрираните три труса в Панама с магнитут 4.5-6.5 в района на Централна Америка, Панама, както и трусът в Чили на 16 септември от 8.3 по скалата на Рихтер.

Преди няколко седмици експертът по земни трусове холандецът Франк Хоогербетс прогнозира, че земетресение от 8 по скалата на Рихтер ще се случи на Земята в периода от 12 до 15 октомври. За щастие до днес прогнозата му не се потвърждава, но до края на деня все пак има още време.

Справка в Европейския сеизмологичен център показва, че регистрираните през последните две седмици земетресения в света са 289. Само за последните 24 часа са регистрирани три труса в Япония, два в Южна Америка и един в северна Америка. Силата им е от 4 до 4.6 по скалата на Рихтер. Последният регистриран трус е от днес-5.4 бала в Еквадор.