Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа няма шанс да се справи с бежанската криза без съдействието на Турция, като в същото време призова за борба срещу трафикантите на хора, действащи край бреговете й.

„Ние не можем да организираме или да спрем движението на бежанците, без да работим с Турция“, каза тя пред Бундестага, цитирана от АФП.

Меркел изрази благодарност за това, че Турция е приела милиони сирийски бежанци – усилие, което по нейните думи европейските партньори трябва да подкрепят. Тя обаче заяви също, че е „неприемливо този кратък морски път“ между Турция и Гърция, които са членки на НАТО, да е контролиран от трафиканти на хора.

Според канцлера „няма да е преувеличение да се опише тази задача (по справянето с кризата) като исторически тест за Европа“.

Меркел ще посети Турция в неделя, за когато има насрочена среща с президента Реджеп Ердоган. По време на посещението си германският канцлер ще обсъди с ръководството на страната ситуацията в Сирия, съвместната борба с тероризма, както и спазването на правата на човека в Турция.