Руският президент Владимир Путин заяви, че позицията на Вашингтон за Сирия е неконструктивна, след като САЩ са отказали да приемат руска делегация за преговори.
„Смятам, че тази позиция е неконструктивна. И в основата на слабостта на тази позиция очевидно стои липсата на какъвто и да е било дневен ред. Очевидно просто няма за какво да си говорим“, каза държавният глава по време на посещение в казахстанската столица Астана.
Във връзка с това Путин заяви също, че не разбира как в тази ситуация Вашингтон може да критикува действията на Москва в Сирия, след като самите САЩ се отказват от директен диалог. Той допълни също, че Русия оставя вратите за диалог с всички заинтересувани страни по ситуацията в Сирия широко отворени.
По-рано руският президент заяви, че Москва е готова да приеме американска военна делегация, както и да изпрати своя в САЩ, като двете страни биха могли да обсъдят съвместни антитерористични действия на най-високо ниво.
Първоначално Вашингтон заяви, че няма възможност нито да изпрати, нито да приеме подобна делегация. В последствие говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест заяви, че според САЩ Русия не иска да даде своя конструктивен принос „в нашата борба срещу „Ислямска държава“, както и че Москва има „свой собствен дневен ред“ за противопоставяне на терористичната групировка.