Ново проучването за консумацията на захар, обхванало десетки хиляди души в САЩ, показва вероятността от фатален изход, вследствие на сърдечни проблеми. Учените от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта са установили пряка връзка между количеството консумирана захар и рисковете за сърдечносъдовото здраве.
Те констатират, че консумацията на прекалено много сладки напитки и храни може да увеличи риска от сърдечен пристъп. Захарта води до увеличаване на килограмите, което вреди на сърцето.

При хората, които си набавят една четвърт от дневните калории от добавена захар, рискът от стигане до фатален изход, вследствие на сърдечносъдови заболявания, е повишен с повече от три пъти. Храните, които с много високо количество захар, съдържат 22,5 г захар на 100 г, а ниското съдържание е 5 г или по-малко на 100 г.

От Световната здравна организация препоръчват добавената захар да не превишава 10% от общия калориен прием – 50 г за жени и 70 г за мъже.

Захар се добавя към много различни храни – сладкиши, бисквити, шоколад, към някои газирани напитки и сокове. Трябва да се вглеждаме в етикетите на продуктите, на тях много често е посочено количеството захар, апелират експертите.

Експертите обясняват, че захарта сама по себе си не е вредна – тя е нужна за енергийните нужди на тялото, но когато се консумира прекомерно, допринася за повишаване на теглото и може да допринесе за сърдечносъдови заболявания.