Вицепремиерът в две служебни правителства на България  - през 2013 и 2014 г., Илияна Цанова бе избрана за зам.-директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции с 454 гласа "за" от Европейския парламент, съобщи БНР.
Фондът, известен и като плана "Юнкер", управлява 315 милиарда евро. Кандидатурата на Цанова подкрепиха депутатите от комисиите по икономика и бюджет в ЕП.
"За" са гласували 62-ма и само 7 са били "против".
Този резултат е по-категоричен дори от подкрепата за кандидата за управляващ директор – Вилхелм Молдерер (Австрия). Според източници на Politico изборът на Цанова е бил наложен на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) от Еврокомисията в замяна на одобрението на кандидатурата на Молтерер за управляващ директор. Т
ой е бивш австрийски десноцентирстки министър на финансите, работил в ЕИБ и близък до председателя й Вернер Хойер.
Целта на плана "Юнкер" е да мобилизира допълнителни публични и частни инвестиции в Европа, включително и в България, за проекти с голямо социално и икономическо значение, както и да допринесе за развитието на малките и средните предприятия. Като вицепремиер Цанова отговаряше за управлението на европейските средства в две последователни служебни правителства.
Цанова е директор Европейско съфинансиране и финансов инженеринг в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя е магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство и има следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от университет "Джордж Вашингтон", САЩ, като стипендиант на USAID. От 2001 г. до 2003 г. е работила в одиторския отдел на "Делойт - България". В ЕБВР работи от 2006 г.