Турската полиция е задържала потребители в Туитър, които в събота са написали в интернет, че в Анкара ще има атентат. Арестуваните са предполагаеми членове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия. Имената на профилите са следните: “AnotolyTodorov” и “GoranMetasyan”, съобщава БНТ.
Възможно е и ПКК, и “Ислямска държава” да са организирали бомбените нападения, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу.
Атентатът в турската столица от събота е бил предизвестен. Тогава в социалната мрежа “Туитър” са се появили две изречения ” В Анкара ще бъде взривена бомба” и “Какво ще стане, ако “Ислямска държава” взриви бомба в Анкара. В момента хората, които са написали това, се разпитват от полицията, след като самоличността им е била разкрита от дирекцията по телекомуникации. Турският президент Ердоган и финландският му колега Ниисто положиха цвета на мястото на трагедията.
Полицията откри и друга следа – на мястото на атентата е открита лична карта, която вероятно е на един от двамата извършители. Според медиите един нападателите е бил в списъка на турското разузнаване за потенциални атентатори-самоубийци. Взети са ДНК проби от роднини на 21 души, които наскоро са влезли в редиците на “Ислямска държава”.
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че е възможно и “Ислямска държава”, и ПКК да са играли роля в организирането на атентата.
Лидерът на основната опозиционна партия в Турция поиска оставките на вътрешния и на правосъдния министър. "Ако двамата министри уважават работата си и народа ни, те ще подадат оставки без никакви обяснения. Това е тяхна политическа отговорност", обяви Кемал Киличдароглу, водач на Републиканската народна партия в Турция.
Турция предупреди посланиците на Съединените щати и Русия да не се оказва помощ на кюрдски бойци в Сирия.