Сръбската скара и гръцкото сирене вече могат да се доставят и до дома ни. Предприемчиви българи завъртяха страхотен бизнес с по-качествените сръбски и гръцки стоки, които продават на българи. Всеки ден няколко микробуса тръгват от различни краища на България към Сърбия и Гърция, за да пазаруват стоки по заявка. А заявките се приемат предния ден по телефона, пише "Стандарт".Търговците искат от клиентите си точна марка на хранителния продукт и количество. Стоката се плаща при доставката. Плюс 10% от стойността й. Това е комисионата за осигурения пазар и пресни продукти. Според клиентите в Сърбия и Гърция излиза много по-евтино снабдяването със захар, яйца, краве сирене, лютеница, кори за баница, шоколад и бисквити. Изгодно можете да си напазарува прах и омекотител за пране или тигани. Освен за храна в бутиците на Ниш може да се купят по-изгодно и дрехи. Освен маркови, които в София държат високи цени, на сръбския пазар има и изключително много местно производство, което обаче не отстъпва по качество на известните марки.

Разликата е с цели 25%. Основно българите предпочитат да пазаруват обувки и платове при сърбите. В Ниш може да се ползват изгодно дори и зъболекарски и козметични услуги. Цените на месните и млечни продукти, олио и масла не се различават от тези в София, но често качеството е много по-добро. Перилни препарати и омекотители масово се пазаруват и от Гърция отново заради качеството. Потребители твърдят, че на българския пазар дори и най-скъпото веро и прах са разредени и с ниско качество в сравнение с тези, които се продават при гърците. 

Изследване на Съюза на сръбските икономисти показа, че цените на хранителните стоки, изчислени в евро, са по-ниски в Сърбия, отколкото в другите страни в региона, а Белград е най-евтината столица. Сравнени са цените на 28 стоки в балканските столици на три нива: квартални минимаркети, супермаркети и дискаунт вериги. Изследването показва, че Загреб и София са най-скъпите столици на Балканите, плътно следвани от Атина и Букурещ. По откритите пазари в Димитровград, известен сред нашенци и с българското си име Цариброд, Пирот и Ниш, може да се снабдите с евтини домати, краставици, картофи и всякакъв род зеленчуци местно производство. С дини и пъпеши изобилства районът на Поморавието с градовете Враня и Лесковац. В този район също много приятелски семейства отиват на разходка да хапнат плескавица и да си кажат наздраве със сръбско пиво и ракия.

Пътуването с кола по маршрута София-Ниш-София също излиза евтино. Общо е почти колкото до Пловдив - 320 км в двете посоки. От българската столица до Пирот разстоянието е по-малко - 80 км в едната посока. Съботният ден традиционно се посвещава на уличния пазар, който е подобен на Женския пазар в София, но от преди реконструкцията му. Зеленчуците и плодовете на откритите пазари често са по-евтини, отколкото в България, а добре върви и пазарлъкът. Там може да се купи всичко - от електроуреди, домакински инструменти до натурално произведени плодове и зеленчуци. Много българи съчетават например съботна разходка в Солун с изгодно пазаруване. 

Освен вече споменатите перилни препарати най-търсените стоки от нашенци са зехтинът, маслините и сезонните плодове, като портокали и мандарини са в пъти по-евтини, отколкото в България. В южната ни съседка кутия от 5 литра качествен зехтин се предлага в гръцките села до границата за 11,80-12,50 евро, докато в България здравословният продукт все още е от стоките в категорията лукс. Нашенци пазаруват и прясна риба от пазарите в Ксанти и Кавала. В последно време търговията през границата набира темпове и става все по-актуална и модерна. Според редица наблюдатели популярната куфарна търговия от зората на демокрацията се завръща в един по-европейски вариант.