Освен чисто политически цели, военната кампания на Русия в Сирия преследва и други цели-да стане тестов полигон за най-новото руско оръжие, пише „Ди Велт”. За това обаче Москва ще трябва да заплати доста сериозни пари и носи риска да излязат на бял свят скрити „дефекти” в руската армия. Изстрелването на руските крилати ракети от Каспийско море е отличен пример за това. Това на практика бе и първия тест за това оръжие, след като ракетите прелетяха 1500 километра и променяха по време на полета направлението си 147 пъти. Владимир Путин нарече ракетите „високотехнологично и много точно оръжие”.

Но той не спомена, че няколко от 26 изстреляните крилати ракети удариха иранска, а не сирийска територия. Въпреки че този факт бе отречен официално от Москва и Техеран, иранска телевизия показа части от взривилите се „неизвестни обекти” близо до град Такаб.

Военните експерти са единодушни, че нищо не е налагало използването на ракетите, тъй като целите им са били напълно достъпни за базираните в Сирия бойни самолети. А вчера бе разпространено и съобщението за пристигането във военната база в Латакия на най-новите бойни хеликоптери на руската армия-Ми-28. Те още не са участвали във военни действия, но очевидно и това предстои.