Като минат изборите, през ноември, Асоциация на Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание, оглавено от Недим Генджев, започва строеж на социален дом в Столипиново.
Още преди пет години той заяви подобно намерение, но заповедите на кмета на Пловдив за одобряване на ПУП-ПРЗ, въз основа на който е издадена виза за строеж, са от май и август 2013 година, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.
Според проектните документи, подадени в община Пловдив и публикувани в профила на асоциацията, сградата ще бъде построена за 18 месеца на пуст терен зад новия пазар в Столипиново с 550 кв. м. застроена площ и РЗП около 1250 кв. м. Височината е 10 м, 30% от парцела ще е зелена площ. Проектът на Социалния дом е на арх. Надка Георгиева. Представената в документите идея е да се осигурят социални услуги на ромското население в квартала - там трябва да има столова и кухня с приготвяне на храна на място за 70 човека, лекарски кабинет с манипулационна - амбулатория за индивидуална практика, стоматологичен кабинет, учебна зала за 30 човека, обществена баня с 6 клетки и зала за събрания и срещи за 200 човека.
Залата за събрания и срещи има предвидени площи за събуване и оставяне на обувките, за миене, има женска галерия. Това потвърди за БГНЕС арх. Георгиева. С една дума - това е молитвена зала, което обаче не се споменава никъде в документите.
За БГНЕС Недим Генджев не отрече предназначението на залата, напротив – обоснова я с липсата на молитвени зали в квартала с предимно мюсюлманско население и добави, че подобни зали има на много места по света. Това е факт. Както е факт, че общината е издала разрешение за социални дейности, а сградата ще се използва за религиозни. Никъде в проекта няма и търговски зони, а Недим Генджев каза, че с наема от тях ще се издържа Социално-молитвеният дом, както сам го нарече.
Столипиново е доста шарено откъм религиозни принадлежности. Улица „Батак”, която пресича квартала в посока север-юг, е доста добра илюстрация в това отношение. Близо до началото и е православната църква „ Св. Илия”, единствена по рода си в района и посещавана в последните години само от православни българи.
Преди години тук са идвали калайджийските родове, християни по религия, възрастните помнят бляскава сватба на едни от тях, но това събитие отдавна е в миналото. Преди няколко години куполът на църквата беше позлатен, а тази година точно този божи храм стана ябълката на раздора между пловдивския митрополит Николай и кмета Иван Тотев - общината осъди църквата за неплатена такса смет и от този момент нататък разривът е пълен. По закон църквите са освободени от местни данъци и такси, но аргументът на общината е, че става дума не за храма, а за търговските площи, които той отдава под наем. Известна ирония лъха от факта, че на стената на църквата е записан Иван Тотев като дарител за позлатения купол. Извън тоя административен скандал, църквата така или иначе си стои празна и дори в днешния празничен ден посетителите се брояха на пръстите на двете ръце и нито един не е от типичните обитатели на Столипиново.
По и около улица „Батак” са разположени молитвените домове на евангелистите и на мюсюлманите. Интересно, че евангелската църква, поместена в барака от временен тип, е с надпис на турски език. В квартала има още две подобни. Те привличат оная част от ромското население, което не претендира да е с турски произход.
В Столипиново няма джамия и никога не е имало. По–просветената част от мюсюлманското население посещава традиционната петъчна молитва в Джумая джамия. В квартала обаче има поне пет места за молитви - това са наети помещения в къщи, които събират вярващите. Наричат ги мечити. Ритуалите се водят от имам, свързан с Районното мюфтийство в Пловдив. Привърженици на мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание се събират отделно. Точно за тях, както става ясно, ще бъде изграден новият Социален дом, който, по всичко личи, е социален само на хартия.
Строеж на сграда с религиозно предназначение се разрешава по друг режим. Скандалът избухва в разгара на предизборната кампания, но при всички случаи времето за реакция е малко, а моментът е възможно най-неподходящ за вземане на важни решения. И все пак е интересно да се проследи кой как ще използва забърканата каша и дали прозрението за истинското предназначение на сградата е чак толкова непостижимо за управниците. Няма лошо да има молитвен храм за официално признато у нас вероизповедание. Това е факт. Тогава защо документите лъжат?
Недим Генджев в посочи дата за първа копка 15 ноември. Скоро ще се разбере. Близо до терена му в момента се строи дантелено-изящна конструкция от дърво и метал, за чието предназначение също може да се гадае. Става за сватби, става и за молитви. Строителите се подсмихват – „като го свършим, ще решим за какво е”. Тази красота няма нищо общо с проекта на Недим Генджев, но дали пък подобни места не са започнали да никнат като гъби в квартала? И дали някой изобщо е наясно какво става…