Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден.
Това сочaт данните от национално представително проучване на GfK и Фортекс Нутрасютикалс по повод Световния ден на минето на ръцете – 15 Октомври. Изледването е проведено сред представителна за българското население извадка от 1 000 души над 15-годишна възраст от градовете и по-малките населени места в цялата страна.
68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден. Останалите 32% българи мият по-малко от 2 пъти, като има и малцина, които са казали, че изобщо не мият ръцете си.
„Ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено ако често в ежедневието имате директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др. Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане или др. Световната здравна общност алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства. Затова не бива да се подценява профилактиката“. Това предупреждава д-р Анжелина Георгиева, която е ръководител на медицинския екип във Фортекс Нутрасютикалс - най-голямата българска компания за производство на хранителни добавки.
Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство (диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение и др.), като близо половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разтройство повече от 2 пъти. Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година. 6% от анкетираните са с хронично стомашно-чревно заболяване.