Забелязали ли сте, че понякога в социалните мрежи ви излизат реклами, свързани с вашите интереси. Предстои ви сватба и във Фейсбук навсякъде е пълно с различни страници за украса, рокли и подаръци. Всичко това не е случайно стечение на обстоятелствата. Оказва се, че Google събира информация за вашите предпочитания и търсения в мрежата, за да може да я използва в точни момент.Все повече хора използват търсачката на интернет гиганта ежедневно. Оказва се, че всеки от нас може да контролира до каква степен Google може да запазва този вид информация.

Ето шест начина, по които да разберете каква информация прази Google за вас:

https://www.google.com/settings/u/0/ads/authenticated?hl=bg

Чрез Google Analytics много търговци разбират кои техни страници сте посетили, колко пъти, кое ви е направило най-голямо впечатление и други. Вие може да откажете събирането на част от информацията ето тук:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Посетили сте много места в страната и по света. Ако ползвате Android, вашето мобилно устройство може да изпраща локациите ви до Google. Можете да видите цялата история на посетените от вас места тук:

https://maps.google.com/locationhistory

Искате да видите цялата история на търсенията си. Списъкът е на разположение в настройките на вашия профил:

https://www.google.com/history/

Може да получавате месечен доклад за сигурността и неприкосновеността на личните си данни. Google предлага страница за дейността на вашия акаунт, в която са описани всички услуги на Google, които използвате, пише cloudfender.com. Ако пожелаете месечен доклад, той ще бъде изпратен на електронната ви поща:

https://www.google.com/settings/dashboard

Научете всички приложения и разширения, които имат достъп до данните ви в Google
Страницата за дейността на акаунта ви предлага списък на всички приложения, които имат някакъв вид достъп до вашите данни. За да проверите приложенията и какъв достъп до вашите данни имат те, посетете този линк:

https://security.google.com/settings/security/permissions

Изтеглете всичките си данни: отметки, контакти, файлове, профилна информация, клипове в YouTube видео, снимки и още чрез:

https://www.google.com/takeout

История на търсенията ви в YouTube. Можете да го намерите тук:

https://www.youtube.com/feed/history/search_history