На тайна туристическа визита в Бачковския манастир е била кинозвездата и носителка на две награди Оскар - Ема Томпъсн. "Дори и ние не знаехме коя е жената, чак на тръгване, след близо час обиколка и видим интерес към обителта, личният екскурзовод на дамата и съпруга й казал: Ама вие знаете ли коя е дамата", разказва игуменът Симон.Чак тогава манастирският екскурзовод Стамен Пепелишев проявил интерес и попитал коя е жената. Ема е била придружавана единствено от съпруга си Грег Уайз и от екскурзовод, с който обикаляли из страната ни от дни. Проявила е особен интерес, разгледала е старата трапезария, манастирската църква, музея в двора и дори Костникаца, която е до манастирското гробище. Била е в туристическо облекло, очила и шапка, пише марица.

"За нас всички визити са благословени, особено се радваме, когато идват чужденци и то хора, които са ценители на историята и църквата ни като наследство и среда", радват се в манастира.

Бачковският манастир не за първи път посреща инкогнито гости. Преди време на абсолютно анонимно визита, при това за няколко дни с пристиване в обителта, бе и Жозеп Борел, след като вече е бил председател на Европейския парламент и е пожелал да направи повторна визита. Години преди това пък тук идваха тайно дори и шефове на руското КГБ от най-висок ранг, припомнят паметливи.