Всеки купувач желае да свали цена на апартамент, за покупката на който преговаря. Но не е удобно просто да кажете на собственика, че жилището струва по-малко или че нямате достатъчно пари. Трябва да сте убедителни и аргументирани, ако желаете да склоните продавача да продаде на по-ниска сума.
Цена на апартамент – аргументите :
  • След като сте харесали жилището, вижте параметрите и състоянието му и ги сравнете с аналогични имоти. Трябва да имате цялостна представа за цените, но не подхождайте агресивно , а деликатно и с нужната риторика, за да го предразположите към диалог за евентуално сваляне на цената. Не забравяйте, че и ответната страна вероятно е правила подобен анализ и има своите основания за защита на оферираната сума.
  • Обиколете квартала и набележете невралгичните му точки. Например, липсват спирки за градски транспорт, големи вериги магазини и други важни потребителски места, все аргументи за сваляне цена на апартамент. Ако кварталът си има всичко и няма пробойни, не излизайте с неубедителни аргументи пред продавача, за да не го настроите враждебно.
  • Ако сградата, в която е жилището, има недостатъци (пада мазилката, има тежка миризма от избите или входът не е поддържан), това е коз, с който да придумате продавача да размисли дали цената не може да бъде редуцирана.
  • Основна причина за промяна на цена са данните на самото жилище. Не се прехласвайте по него, а се концентрирайте по слабите му страни. Огледайте има ли влага, как е мазилката, плочките и настилката на пода, проверете дограмата. Всичко, което ви дразни на пръв поглед, трябва да бъде представено на продавача като „фактор, свалящ цена на апартамент“. Посочете пропуските в състоянието на имота и се опитайте да ги представите като по-сериозни, отколкото всъщност са.
  • Ако апартаментът е обзаведен, състоянието на обзавеждането може да бъде причина за корекция на цената. Например, мебелите или електроуредите не са съвременни или има видими следи от изхабяване. Но не прекалявайте! Всеки харесва вещите, с които е живял във времето и винаги има носталгични чувства, които е разумно да не накърнявате.
Каквито и негативи да откриете в имота, ако не бъдете самоуверени и спокойни в разговорите с продавача, няма да сполучите. Покажете му какво не ви харесва, но не пришпорвайте съдбата с несъществуващи недостатъци. Служете си с истински аргументи, за да не загубите своя авторитет. Не правете грешката да засияете при вида на апартамента, бъдете сдържани, за да имате възможност да коригирате сумата.
Отново да ви напомняме - жилището, което изберете за ваш дом, е било дом на продавачите. Винаги има голяма доза носталгия у тях, независимо от причината, поради която продават имота. Уважавайте ги, за да ви харесат като нови собственици на техния апартамент. Тогава можете да поговорите и за цената.
Разумно е, за да не срещате проблеми и да постигнете добра цена, да се обърнете към агенции за имоти Русе. Опитният брокер знае как да постигне оптимална цена за един имот. Той може да проведе с лекота подходящите преговори и да постигне за вас мечтания резултат.