Американски и руски бойни самолети се оказали в опасна близост – между 16 и 30 км – едни от други в небето на Сирия в събота, беше съобщено днес.
Американският военен говорител полк. Стив Уорън каза по случая, че двойка американски изтребители и двойка руски „навлезли в едно и също бойно пространство“ и имали буквално визуален контакт помежду си, предаде Би Би Си. Полк. Уорън също така каза, че руските самолети за пореден път нарушават работата на въздушните патрули, приближавайки се до безпилотни американски самолети, но руснаците не отговарят на тези обвинения. Двете военни сили сега трябва да организират конферентна видеовръзка, за да обсъдят начините за избягване на конфликт, докато Русия провежда въздушна кампания срещу Ислямска държава в Сирия. Вашингтон определя действията на руснаците като „безразсъдни“ и „неразбираеми“. Американският министър на отбраната Аштън Картър каза, че очаква скоро да се стигне до сделка, но определи руската позиция като късогледа от стратегическа гледна точка.“Дори и да продължаваме да не се разбираме в политиката по отношение на Сирия, ние би трябвало поне да се разберем да направим така, че нашите пилоти да бъдат колкото е възможно по-сигурни“, допълнил Картър, когото цитира IB Times.
Дискусиите ще оформят третия кръг от разговори между двете страни, след като от руското министерство на отбраната казаха, че „имат нови предложения за САЩ по Сирия“., съобщи в. „Индипендънт“.
Въоръжените сили на президента Владимир Путин започнаха въздушната си кампания на 30 септември, заявявайки, че атакуват джихадистките групировки след искане от страна на сирийския президент Башар асад. Но Русия е обвинявана, че взима на мушка невоенни обекти, което Москва отрича.