Учени от Харвардския университет са открили метод за генетично модифициране на свинска ДНК, за да бъде съвместима с човешкото тяло. Откритието може да позволи органи от прасета да се трансплантират на хора, пише The Telegraph, цитирано от "Фокус".
От десетилетия се правят опити тъкан от прасета да се модифицира, така че да не бъде отхвърляна от човешкия организъм, но досега имунната система е възпрепятствала успеха на тези научни начинания. Свинската ДНК съдържа вид ретровирус, който инфектира човешките клетки и прави трансплантацията невъзможна.
Сега проф. Джордж Чърч и колегите му са използвали революционна технолгия, наречена Crispr, за да отстранят ретровируса от генетичния код. При тестове върху ембриони на прасета в ранна фаза на развитие проф. Чърч е успял да елиминира всички 62 копия на ретровируса от клетките. При трансплантация в лабораторни условия вероятността модифицираните клетки да заразят бъбречните клетки е била 1000 пъти по-малка. Екипът се надява да създаде клонинги на прасета без ретровирус, чиито органи могат да се присаждат.
Изследователите все още не са преодолели напълно причините за отхвърлянето от страна на имунната система, но проф. Чърч изтъква, че откритието проправя път към трансплантацията на животински органи на хора, позната като ксенотрансплантация.