Половината компании по света са въвели гъвкави форми на заетост, показват резултатите от проучване на компанията за осигуряване на работни пространства Регус сред 44 хил. фирми от повече от 100 държави, включително и България.
Другата половина от анкетираните пък обмислят въвеждането на по-гъвкави форми на заетост, включително и мобилни служители, сочат данните на компанията.
Според изследването 48% от професионалистите предпочитат да работят близо до вкъщи, за да намалят времето за пътуване и освободят време за лични интереси и почивка.
Това е особено важно за девет от десет служители, които работят извънредно, защото средно служителите имат по един пълен ден извънредно работно време на седмица, а 50% от тях работят извън офис поне 2,5 дни в седмицата.
По-голямата част от компаниите се стремят да оценяват конкретния принос на служителите, а не времето им прекарано в офиса – 76% дори казват, че висшият мениджмънт са по-производителни ако имат възможност за гъвкава заетост.
Бизнесът явно е готов да приеме гъвкавата работа – 54% от анкетираните твърдят, че компаниите им ще се стремят да увеличат броя на мобилните си служители. Това означава, че ще предприемат и стъпки за адекватно посрещане на промените на пазара чрез намаляване на използването на скъпо и често непълно заето офис пространство, чрез позволяването на служителите да работят от локации по-близки до дома им, по-голяма близост до клиентите, по-добра възможност за привличане на таланти, задържане на добри служители и по-висока производителност, посочват от Регус.
От анкетираните 64% допълват, че са убедени, че чрез осигуряването на работни места близо до дома ще привлекат повече таланти и по-добри професионалисти.