Недофинансирането на спешни случаи след тежки катастрофи на пътя е почти 90%. Лечението на пациент в реанимация струва по около 1500 лева на ден, средно около 12 хиляди лева или до 22 хиляди при тежките черепно-мозъчни травми, но клиничната пътека на здравната каса за цялото лечение е в размер от 2 284 лв. Това вкарва болниците в омагьосан кръг на натрупване на дългове, който никой директор не може да прекрати, защото не би могъл да върне пациентите, борещи се за живота си. 

Това коментираха началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Николай Петров с директори на болници от други големи градове в страната и представители на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение. Те се обединиха около предложение за цялостна промяна в начина на финансиране на пациентите в реанимация след ПТП - застрахователите да поемат разходите, а не НЗОК.

"Застрахователите плащат за ремонта на колата, но не и за ремонта на човека, това не е логично", коментира проф. Милан Миланов, завеждащ реанимацията в "Пирогов". Според специалистите не е рационално и парите на пострадалите да се изплащат след като приключи лечението, защото са необходими на първо място за спасяване на живота и предотвратяване на по-сериозни трайни увреждания. Практиката в други страни е точно такава - застрахователите да превеждат необходимата сума директно на болницата.

Проф. Петров беше категоричен, че не може да се обвинява здравната каса за това, че не изплаща цялата сума за лечение в тези случаи. Това не са заболявания със социална значимост че да се взимат пари от джоба на данъкоплатците, а са внезапно възникнали увреди, за които другите нямат вина, обясни той и подчерта, че застрахователите трябва да се превърнат в основния адресат в тези случаи. 

Според изчисленията на анестезиолозите около 25 милиона лева са необходими на година за покриване на разходите по всички случаи на пострадали на пътя в страната.

За да се набавят тези средства и да се облекчи касата от този разход, който и без друго е недостатъчен, има различни опции да се промени законодателството. Към съществуващите застрахователни фондове и видове полици може да се създадат клаузи за застраховка при пътно произшествие или да се създадат нови специални фондове, предлагат специалистите. Най-практично според тях обаче ще бъде леко да се увеличи гражданската застраховка и в нея да е предвидено лечението на пострадалите. Акогражданската застраховка на шофьорите се вдигне само с 10 лева, това ще внесе около 30 млн. лв. допълнително, които ще са достатъчни за годината. 

Статистиката за жертвите и травматизма по българските пътища е мрачна, показаха справките на директорите. В Бургаската многопрофилна болница само до септември тази година са приети повече пациенти след катастрофи, отколкото през цялата 2014 г., съобщи директорът й д-р Георги Матев. Ръстът спрямо 2012 г. там е с повече от 20%. Статистиката на ВМА показва увеличение с по около 10% на година. Пациентите се възстановяват, но са временно нетрудоспособни в 47% от случаите, 30% остават трайно инвалидизирани, при 12% е необходимо последващо лечение, а в 11% битката за живота е загубена, посочи Петров.