Руският военен концерн "Алмаз Антей" публикува резултатите от разследването си за трагичния инцидент с малайзийския "Боинг" в Донецк миналата година. След проведени два натуралистични експеримента, е потвърдено, че лайнерът е бил ударен от територия, контролирана от украинските силоваци, съобщава РИА Новости."Резултатите от възстановката на катастрофата на малайзийския "Боинг" в Украйна потвърдиха, че той е бил ударен от контролирана от украинските сили територия - от страната на населения пункт Зарощенское", заяви пред журналисти генералният директор на концерна Ян Новиков.

"Днес ние еднозначно можем да кажем, че ако боингът е бил ударен от зенитно-ракетния комплекс "Бук", то той реално е бил поразен от негова ракета - 9М38 от страната на Зарощенское", каза Новиков.

Припомняме, че пътническият самолет "Боинг-777" на компанията "Малайзийски авиолинии", пътуващ по от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област. При жестоката трагедия загинаха всички 298 на борда, 193 от тях бяха граждани на Холандия.

През юни 2015 г. руският военен концерн "Алмаз Антей", произвеждащ системата "Бук", публикува доклад, изготвен от експерти, за инцидента с MH17 , станал в източната част на Украйна. В експертния екип участваха специалисти, които разследваха катастрофата с руския самолет на авиокомпания "Сибир", свален с украинско противовъздушно оръжие над Черно море през 2001 г. 

Според доклада при попадането на ракетата в боинга, свален в Украйна, поразяващите елементи са раздробили целия салон - от пилотската кабина до опашката, не външно, а отвътре. Експертите тъврдят още, че ракетата, ударила малайзийския самолет, не е могла да бъде изстреляна от района на Снежни, както твърдят украинските силоваци.

Днес по-късно в Холандия ще бъде представен доклад от местното разследване, в който обаче няма да е засегната най-болната тема - кой е изстрелял ракетата. Западни експерти обаче са мнение, че проруските бунтовници са виновни за фаталния инидент.