Търговци продават специални стикери, които правят номерата на колите невидими за камерите по пътищата. Или поне това твърдят.
В свое разследване за Нова ТВ Вероника Димитрова се опитва да се сдобие с такива, като си поръчва от сайт, който работи само с куриер. Цената на един символ е 8 лв.
След разговор с търговеца, който твърди, че от две години се занимава с този бизнес и досега не е имал оплаквания от клиенти, екипът получава стикерите, изработени от специално фолио.
Мъжът пояснява също, че изрязаните във формата на цифри стикери трябва да се залепят точно върху истинските, а ефектът (цифрите стават бели и не се виждат) се получава от светкавицата на камерите - т.е. "номерът" работи най-вече вечер.
При различните експерименти с фотоапарат репортерите установяват, че действително при определени разстояния и ъгли, номерата продължават да се виждат. Успяват само част от опитите им.
Според Мирослав Иванов, полицейски инспектор в ГД "Национална полиция", до този момент на територията на страната не са установени такива нарушители. По думите му техническите средства, с които е оборудвана "Пътна полиция", дават пълна възможност това да става обаче.
Нито нанофолио, нито спрейове - нищо не може да окаже влияние, категоричен е той.