От догодина ще има увеличение на заплатите в образованието, планира се такова и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР. Финансовото ведомство няма да поставя изискване за намаляване на разходите за персонал с 10 процента. Без да уточнява с колко процента ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, заетите в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, финансовият министър Горанов анонсира, че това се залага в Бюджет 2016. Останалите бюджетни служители няма да получат увеличение.

"Не се предвижда изискване за свиване на разходите за персонал: Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени, тоест нова стъпка на намаление няма да има. Аз ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите върху тазгодишните лимити", каза още финансовият министър.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли ще е по швейцарското правило, но министърът не се ангажира с процента 2,6, колкото е записано в сегашната бюджетна прогноза. "Изчакваме "ъпдейта" на макроикономическата прогноза, ако така мога да кажа и тогава ще фиксираме точният процент. Знам, че сте нетърпеливи, останаха две седмици до бюджета. Ще го прочетем заедно и ще разберете всички подробности", допълни Горанов.

Според финансовото министерство не е реално да се дадат поисканите от МВР 20 милиона лева допълнително за тази година. Причината е липсата на реформи, свързани с прекатегоризацията на служителите.